A csincsillák és más állatok oldala

OLAJOS MAGVAK

  Az olajos magvak élettani hatása a csinikre a következő. A máj elzsírosodását okozhatja ha nagymértékben rendszeresen kap ilyen ételt. A máj elzsírosodásának a tünetei: lehet a csincsilla lehangoltsága illetve kialakulhat a sárga zsír vagy más néven a sárga fül betegség. Mivel a gyomor nem képes a túl sok olajos élelmet lebontani így az a májban raktározódik. Ha már túl magas a zsír a májban a fülek sárgák lesznek és utána még komolyabb gondok léphetnek fel. Ezt a gondot okozhatja még az E vitamin hiány is. Ezzel a kis kitérővel nem szeretnék senkit elriasztani, de az olajos magvaknak nincsen jó hatásal a csincsilla szervezetére. kukorica Kis mértékben nem okoz gondot de túl sűrűn nem ajánlott az etetése. Személy szerint én találkoztam olyan táppal amiben volt minimális olajos mag, de ezeket leszámítva külön semmi esetre se etessünk a csincsillával olajos magvat.
Amit kerüljünk: napraforgó más néven szotyoládé, mogyoró, pisztácia, dió, ide sorolnám még a kukoricát és a kókuszt is.


NASIK

  Nasikból csak nagyon keveset és ritkán kapjon vagy egyáltalán ne. A nasi hátránya, hogy a legtöbbnek hizlaló hatása van. Itt csak egy két dolgot sorolnák fel. Popkorn más néven pattogatott kukorica. Ha már mindenféle képen adni akarunk a csininek akkor lehetőleg só menteset kapjon. Magas az olaj tartalma amitől elzsírosodhat a csincsilla mája. Csokoládét , hát nem igazán jellemző élelem a természetes élő helyükön. Külömböző kekszek ez sem lehet valami gyakori élelem az élőhelyűkön és erősen hizlaló hatása van. Mindenféle cukorka, krumpli chipsnek.



Nézzük egyesével minek milyen hatásai vannak, milyen vitaminok találhatóak benne. Aki nem híve a mesterséges vitaminoknak próbáljon meg minél több vitamin dús táplálékkal etetni a csincsillát.




A gyümölcsök rövid jellemzése.


ALMA 


Az almát szárítva és frissen is adagolhatjuk. Szárítva egész évben rendelkezésünkre állhat.
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot nyom elemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatásal vannak az emésztésre mert serkentik a táplálék felszívódását. Máj tisztító hatása is van. A vesékre is jótékony hatással van.



BANÁN


A banánt én szárított formában javasolnám. Közismertebb neve a banán chips.
Tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, A, B, és C vitamint, nyom elemeket. Magas a B vitamin tartalma ami az agy és a belek működésére van jó hatásal.



DATOLYA


Magas az ásványi anyag tartalma. Főleg sok benne a réz és a kálium. Magas cukor tartalma miatt csak keveset kapjon a csincsilla.



FÜGGE 


A legtöbb benne a kálium, de található benne B vitamin és cink. A benne lévő vitaminok elősegítik az emésztést. A csincsillák számára a benne lévő magok miatt lehet vonzó étel.


SZŐLŐ


Sok benne a kálium, szelén. A cukor tartalma is igen magas. Csak kisebb mennyiségben kapjon szőlőt. Rendszeres fogyasztás esetén kialakulhat az elhízás veszélye.



MAZSOLA 

 


Közismert, hogy a szőlőből készül aszalás útján így megnő benne a cukor tartalom. Természetesen a mazsolában is megtalálható a szőlő héjában található vitaminok mint például a P és a C vitamin.

 


 


MEGGY 


Tavasszal nyár elején frissen adagolhatjuk de más időszakban akár fagyasztva is kaphatnak. Létezik aszalt formában is. Az A és a B vitamin minden formája megtalálható benne. Nagyon jó hatásal van a vérképzésre. Fog betegség esetén a benne található C vitamin is jótékony hatása van.



CSERESZNYE


A legkorábbi gyümölcs. Érdemes tavasszal frissen adni, de télen is kaphatnak a fagyasztóból is. Van benne A, B és C vitamin. Valamint tartalmaz káliumot, kálciomot, nátriumot, foszfort. Vértisztító hatású.



GÖRÖGDINNYE

 
A görög dinnye 90%-a víz. A görögdinnyének magas a vas tartalma. Igen komoly tisztító hatása van a belső szervekre. A vér sav tartalmát is segít tisztítani.

 


 


MANDARIN 


A mandarin rengeteg A vitamint tartalmaz, valamint C vitamint. A B vitaminok is képviseltetik magukat, különösen sok a folik sav benne. Van benne bioflavon és szelén is. Egyik legértékesebb tartalma a szilikon, ami hozzájárul, hogy erõs csontozat fejlõdjön ki. A benne lévő C vitaminnal főleg télen lehet erősiteni az immun rendszert mivel ilyenkor gyengébb a védekező képesége.



EPER 


Sok a benne található vitamin. Fogyasztó hatása is jelentős. Frissen illetve aszalva is adhatjuk.



Zöldségek rövid jellemzése.

 


RÉPA 


Vannak tápok amik tartalmaznak szárított répa szirmokat. Akár mi is próbálkozhatunk otthon a répa szárításával. De akár frissen adhatunk a csincsillának répát. A sárgarépa tartalmaz kalciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. Komoly máj tisztító hatása van, de a belek működésében is segít.


KÁPOSZTA


Tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségû A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint. Sok jó hatása ismert. Tisztítja feloldja a májban lévő mérgeket. Depressziós tüneteket is lehet kezelni vele.


SÜTŐTÖK


Ezt az ételt készen boltban is megvehetjük szárított formában a neve szárított tökhéj szirom. Természetesen nyersen kóstoltasuk meg de ha ízlik a csincsillának akár sütve is meg lehet próbálni a sütőtök adagolását a csincsillának. Magas az A vitamin tartalma. Ásványi tartalma a kalcium, foszfor és a magnézium. Komoly gyulladás csökkentő hatása van . Jót tesz a szívnek.

 


 


SPENÓT


Figyelni kell hogy ne legyen permetezve a spenót. A spenót gazdag vitaminokban és ásványi sókban. Vérzés csökkentő hatása ismert.



BORSÓ 


Tavasszal magát a borsó héját is adhatjuk a csincsillának, de vannak tápok amibe préselt, szárított formában is megtalálható. Magas a kalcium és a mangán tartalma. Erősíti a csontokat. Gyuladás csökkentő hatása is van.



A virágok, gyógynövények, füvek rövid jellemzése.

 


KAMILLA 


Igen sokrétű a felhasználási terület ahol a kamilla kifejtheti jótékony hatását. A fürdető homokba téve illatos és csillogó lesz a csincsilla szőre. Borogatás képen is lehet használni egy komolyabb verekedés után. Komoly gyulladás csökkentő hatása van. Akár teát főzhetünk amit lehűtve ízesítő szerek nélkül is adhatunk az itatóba. Magát a virágot is adhatjuk szárított formában magában illetve más gyógyfűvel keverve.



BORSMENTA


Első sorban szárítva külön tálba kapjon a csincsilla borsmentát. Magában vagy más gyógynövénnyel együtt is adagolhatjuk. Gyulladás csökkentő és a megfázás kezelésére is alkalmas.

 


 


CSIPKEBOGYÓ 


Tavasztól őszig akár frissen is adhatjuk, de egész évben tárolhatjuk és adagolhatjuk szárítva is. A legtöbb csincsilla megeszi és igen sok tápban is megtalálható. A csipke bogyó adagolásánál vegyük figyelembe, hogy enyhén hashajtó hatása van. Így teaként megfőzve nem javaslom. Magas a C vitamin és a B1, B2, K, P, vitamin tartalma.



CITROMFŰ


Szárított darabolt formában adagoljuk magában vagy más gyógynövénnyel keverve. Depressziós tünetekben segít oldja az ingerlékenységet. Serkenti az epe működést.



CSALÁN


Szárított darabolt formában kapjon a csincsilla. Más gyógynövénnyel is keverhetjük. Adagolásánál vegyük figyelembe hogy vízhajtó hatása is van. De vértisztító hatása is közismert.

 


 


MENTA


Mint a többi gyógynövényt ezt is szárított darabolt formában adhatjuk. Étvágyjavító hatása van.



RÓZSA

 
Frissen csak kevesebbet kapjon mert magas az illó olaj benne inkább szárítva is kaphat belőle a csincsilla. A szárítás előnye hogy egész évben elérhető lesz. Átlagosan két nap alatt megszárad. Magas az A vitamin tartalma.



AKÁC 


Mivel a csincsilla igen édes szájú ez az igazi csemege számára. Kereskedésben én még nem találkoztam magával a virággal így csak a saját kezű szedés marad. Figyeljünk rá hogy autóval kevésbé járt helyről szerezzük be a virágot. Frissen illetve szárazon is kaphat belőle.

 


 


KUTYATEJ

 
Nyártól őszig frissen is adhatjuk a levelét és a virágát is. Aki a télre is gondol nyáron pár nap alatt kiszáríthatja és télen is kiváló csemege lesz. Magas a kálium tartalma és igen sok benne az A vitamin. Tisztítja a májat erősíti a csontokat.



BODZA VIRÁG 


Magát a virágot is oda adhatjuk a csincsillának, de akár egy két napra beáztatva és leszűrve akkár az ittatójába is tehetjük. Magas a C vitamin benne. Vértisztító hatása és immun erősítő hatása van.

vissza a címoldalra





E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
Tetszik a kezdőlap?
Eredmények
További szavazások
 


csincsilla.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!